Impressies

Keramiek op basis van de Raku kopermat-techniek


vrouwenRaku is een techniek die al in de 16de eeuw in Japan werd toegepast en die in de hedendaagse keramiek niet meer weg te denken is.

De basis objecten worden met een tang in de oven geplaatst. De oven (buiten) wordt met een fossiele brandstof verhit tot ongeveer 1000°C – 1160°C. Na het bereiken van deze temperatuur mag de oven open en worden de roodgloeiende werkstukken in een ton met zaagsel gebracht, die dan wordt gesloten. Er ontstaat een zuurstofarme atmosfeer, waardoor reductie plaatsvindt. Kenmerkend voor Raku-werk is het craquelé in het glazuur, dat ontstaat door de snelle afkoeling. Het verbrande zaagsel trekt in de ontstane barstjes waardoor deze extra worden geaccentueerd.

Bij deze figuurtjes is een andere variatie toegepast, de “kopermat-techniek”, waarbij tijdens het stoken in de Raku-oven gereduceerd wordt. De zaagselton wordt niet direct afgesloten, maar het vuur moet eerst goed aanwakkeren. Dan pas wordt de ton afgesloten en er ontstaat een tweede reductie. Omdat het “glazuur” rond de 80% kopercarbonaat bevat zullen er de mooiste kleuren ontstaan, van cyclaam tot dieppaars, tot geel, groen, bruin enzovoorts.

Het is een schitterende techniek en niet alleen voor de keramist maar ook voor eventuele toeschouwers!

raku1

keramischbeeld6

 

 

 

 

 

 

 

keramischbeeld9

keramischbeeld2